Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007


Οι εκδόσεις Καστανιώτη το 1997 μετέφρασαν από τα γαλλικά στα ελληνικά το βιβλίο του Ζαν-Μισέλ Μπενιέ: Ιστορία της νεωτερικής και σύγχρονης φιλοσοφίας – Φυσιογνωμίες και έργα.
Το βιβλίο χωρίζεται σε δυο θεματικές ενότητες, στην θεωρία της γνώσης και στην πολιτική της φιλοσοφίας. Το πρώτο μέρος του βιβλίου εξελίσσεται από τον 16ο αι. μέχρι τον 18ο αι και συναντά τις απόψεις του Μοντέν, Μακιαβέλι, Βάκων, Χόμπς, Ντεκάρτ, Μαλεμπράνς, Πασκάλ, Σπινόζα, Λάιμπνιτς, Λόκ, Μπέρκλει, Χιούμ και Κάντ. Το δεύτερο μέρος του βιβλίου αφορά τις εξελίξεις του 19ου αι. από τον γερμανικό ιδεαλισμό με κυρίους φιλοσοφικούς εκφραστές τον Φίχτε, Σέλινγκ, Χέγκελ, Κίρκεργκορ, Σοπενχάουερ και Νίτσε. Στη συνεχεία του βιβλίου αναλύονται με ποιους τρόπους οι επιστήμες αντιμετωπίζουν την φιλοσοφία και τα προβλήματα που ενέχει. Τον 20ο αι. ο Χούσερλ, Μπέρξον Χάιντεργκερ και Σάρτρ έρχονται να αναπτύξουν τις φιλοσοφικές τους θεωρίες σχετικά με τη ζωή, τη φαινομενολογία και τον υπαρξισμό. Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου αναπτύσσεται το θέμα πως η πολιτική επιβάλλεται στους φιλοσόφους. Το θέμα αυτό αναλύεται από έργα των Ρουσό, Τοκβίλ, Μάρξ καθώς και από φιλοσόφους της σχολής της Φρανκφούρτης όπως ο Χορκχάιμερ, Αντόρνο, Χάμπερμας και Άπελ. Τέλος δίνεται η έννοια για το τι αποκαλούμε εμείς σήμερα «Σύγχρονη φιλοσοφία».
Ένα βιβλίο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτούς που θέλουν να μάθουν ή ακόμα και να εκβαθύνουν τις γνώσεις τους για την ιστορία της φιλοσοφίας αφού εμπεριέχει όλους τους φιλοσοφικούς στοχασμούς από τον 16ο μέχρι τον 20ο αι. Ένα βιβλίο που διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες των αναγνωστών του και οδηγεί στην ελευθερία της γνώσης και της σκέψης.

Ζαν-Μισέλ Μπενιέ
Ιστορία της Νεωτερικής και Σύγχρονης Φιλοσοφίας
Φυσιογνωμίες και Έργα
Μετάφραση: Κωστής Παπαγιωργης
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Αθήνα
ISBN: 960-03-2539-1